Juraj Jakubisko

Juraj Jakubisko

Juraj Jakubisko
Народився 30 квітня 1938 року.

Закінчив художньо-промислову школу за фахом «художня фотографія» в Братиславі, режисерське і операторське відділення факультету кіно і телебачення Академії музичного мистецтва в Празі. Був асистентом у Віри Хитилової і Яромила Іреша.

Перші фільми Якубіско зробили його одним із провідних режисерів «чехословацької нової хвилі».

Картина «Птахи, сироти та божевільні» 1969 була відправлена «на полицю», де пролежала до 1991 року. Сам режисер був практично позбавлений можливості знімати протягом наступних п'ятнадцяти років. Винятком були кілька короткометражних документальних стрічок і фільм «Три мішки цементу і живий півень» (1976), але і він був показаний лише через два роки після того, як був закінчений. Остаточно повернувся в кіно з картиною «Побудуй будинок, посади дерево» (1979).

У багатьох своїх фільмах («Сиджу на гілці і мені добре», «Краще бути здоровим і багатим, ніж бідним і хворим», «Баторі» та ін.) звертався до різних періодів історії Чехії та Чехословаччини.

У 2000 році за підсумками опитування кінокритиків і журналістів був визнаний кращим словацьким режисером XX століття.

Викладає в Празькій кіноакадемії. У 2005 році очолив журі конкурсу «Перспективи» на XXVII Московському кінофестивалі. Заснував студію «Якубіско Філм», на якій зняв низку своїх картин.

Займається живописом, його роботи були представлені на кількох виставках. Одружений на актрисі Деанні Хорватовій, яку багато знімав у своїх фільмах. Живе в Празі.

Народився 30 квітня 1938 року. Закінчив художньо-промислову школу за фахом «художня фотографія» в Братиславі, режисерське і операторське відділення факультету кіно і телебачення Академії музичного мистецтва в Празі. Був асистентом у Віри Хитилової і Яромила Іреша. Перші фільми Якубіско зробили його одним із провідних режисерів «чехословацької нової хвилі». Картина «Птахи, сироти та божевільні» 1969 була відправлена «на полицю», де пролежала до 1991 року. Сам режисер був практично позбавлений можливості знімати протягом наступних п'ятнадцяти років. Винятком були кілька короткометражних документальних стрічок і фільм «Три мішки цементу і живий півень» (1976), але і він був показаний лише через два роки після того, як був закінчений. Остаточно повернувся в кіно з картиною «Побудуй будинок,

Katalog wideo