Lou Ye

Lou Ye

Lou Ye
Режисер, сценарист, продюсер, монтажер
Китайський режисер, сценарист, продюсер, належить до так званого «шостого покоління» китайських кінематографістів. Уряд Китаю двічі забороняв Е Лоу знімати картини, остання п'ятирічна заборона була накладена через вихід на екрани драми «Літній палац», не узгодженої з владою.

Е Лоу народився в 1965 році в Шанхаї. Здобув освіту в Пекінській кіноакадемії. У 1993 році зняв свій перший фільм — «Коханка по вихідних», який два роки не виходив у прокат через вето державних цензорів. У підсумку на екрани спочатку потрапила його друга картина «Дівчина в небезпеці» (1994).

Третій фільм Е Лоу — «Таємниця річки Сучжоу» (2000), знятий у стилі нео-нуар, приніс режисерові світове визнання. Поставлені у фільмі питання про унікальність особистості викликали безліч суперечок в Китаї. Західні критики порівняли картину з класичним фільмом Альфреда Хічкока (Alfred Hitchcock) «Запаморочення». В обох фільмах головний герой — чоловік, одержимий загадковою незнайомкою.

У 2003 році Е Лоу випустив новий фільм — «Пурпуровий метелик» із зіркою китайського кінематографа Чжан Цзиї (Zhang Ziyi) в ролі учасниці руху Опору. Дія фільму відбувається під час окупації Шанхая японцями. Це історія зради і помсти, розказана, як і попередня робота режисера, в жанрі нуар.

У 2006 році вийшов фільм «Літній палац» і викликав справжній скандал. Історія пристрасного кохання двох студентів на тлі політичних протестів і подій на площі Тяньаньмень у 1989 році призвела до конфлікту Лоу з китайською владою. У результаті уряд заборонив режисеру і продюсеру знімати кіно протягом п'яти років. Настільки тривалий термін викликаний тим, що це друге покарання для Е Лоу. Першу, дворічну, заборону на зйомки він отримав за фільм «Таємниця річки Сучжоу».

У результаті його останній фільм, «Весняна лихоманка», був знятий в 2009 році спільно гонконзькими та французькими студіями в Наньцзині. Акцент у фільмі зроблений на детективний сюжет і непопулярну в китайському кіно тему гомосексуальної любові. Фільм став єдиним азіатським учасником конкурсу Каннського кінофестивалю і отримав приз за кращий сценарій.

У своїх фільмах Е Лоу досліджує питання сексуальності і одержимості, тому всі вони викликають бурхливе обговорення всередині китайського суспільства і не менш бурхливе захоплення у західних критиків.

Е Лоу про політичні заборони: «Я просто режисер, не політик. І не хочу, щоб політика визначала мої фільми. Багато китайських режисерів мають самоцензуру, викликану строгим зовнішнім наглядом. Але я вважаю, що для художника це згубно. Режисери повинні мислити вільно. Коли ми знімаємо фільм, я кажу всім на знімальному майданчику: «Забудьте про цензуру». Це призводить до неприємностей — як після виходу «Літнього палацу». Але коли я знімаю, я щасливий».

Роботи Е Лоу регулярно беруть участь у конкурсі Каннського кінофестивалю. «Весняна лихоманка», «Літній палац», «Пурпуровий метелик» були номіновані на «Золоту пальмову гілку». За «Таємницю річки Сучжоу» Е Лоу отримав Гран-прі Паризького кінофестивалю, приз Міжнародного кінофестивалю в Роттердамі та нагороду ФІПРЕССІ. «Коханка по вихідних» отримала спеціальний приз Міжнародного кінофестивалю в Мангеймі-Гейдельберзі.

Китайський режисер, сценарист, продюсер, належить до так званого «шостого покоління» китайських кінематографістів. Уряд Китаю двічі забороняв Е Лоу знімати картини, остання п'ятирічна заборона була накладена через вихід на екрани драми «Літній палац», не узгодженої з владою. Е Лоу народився в 1965 році в Шанхаї. Здобув освіту в Пекінській кіноакадемії. У 1993 році зняв свій перший фільм — «Коханка по вихідних», який два роки не виходив у прокат через вето державних цензорів. У підсумку на екрани спочатку потрапила його друга картина «Дівчина в небезпеці» (1994). Третій фільм Е Лоу — «Таємниця річки Сучжоу» (2000), знятий у стилі нео-нуар, приніс режисерові світове визнання. Поставлені у фільмі питання про унікальність особистості викликали безліч суперечок в Китаї. Західні критики порівн

Katalog wideo